Меню и режим на хранене

0
3330

Когато им е лошо, не ги тъпчете

Болните или ранени коне, включително и коне с изгаряния и други травми, имат различни потребности от тези на здравите коне, както по отношение на хранителните вещества, така и по отношение на вида храна. За да определите най-добрата храна за болен, неразположен или ранен кон следвайте следните препоръки:

1.Не правете драстични промени в хранителния режим.

Внезапните промени в режима на какъвто и да е кон трябва да бъдат избягвани, още повече когато конят е болен или ранен. Ако конят ви е бил на предимно фуражно хранително меню (паша, сено или плява) преди да се разболее, трябва да се постараете да поддържате до голяма степен този хранителен режим. Също така ако коня ви се е хранел с груб фураж (треви, люцерна, клонки и др), можете да продължите със същата храна, но не започвайте да храните с нея кон, който досега не „хапвал” концентриран фураж (трици, цвекло,меласа и всички производни та зърно и грудка). И ако няма уважителна медицинска причина (например ламинит), не бива да сменяте рязко храната на коня.

2.Конете са същества с изградени навици и не обичат внезапните промени .

Ако все пак се налагат промени заради проблеми от рода на коликите, които се свързват с внезапни промени в храната, направете ги съгласувани с ветеринаря и най-важното постепенно. Ако любимецът ви трябва да постъпи във ветеринарна клиника или се налага смяна на конюшната, вземете храната, с която е свикнал и дайте ясни инструкции относно това с какво и колко да го хранят. Залепете бележка на вратата с указанията, какво да му сноси, това е сигурен начин, някой от персонала да не се обърка. Повечето коне в „болница” получават груб фураж, освен ако няма други нареждания.

  1. Въвеждане на нова храна в менюто.

Когато конят вече няма достъп до обичайната си храна, трябва да намерите нещо подобно на нея, с което да я заместите. Например, ако тревното пасище, където конят ви се храни е унищожено от пожар, трябва да храните коня с тревно сено. Не го заменяйте с люцерново сено, тъй като са прекалено различно от това, с което е свикнал и може да причини проблеми като диария и колики. Когато прибавяте допълнителни храни или добавки, това също трябва да става постепенно.

Ако конят не може да яде обичайната за него храна поради наранявания на устата или муцуната, трябва да намерите „лесни за ядене” заместители на това, с което е свикнал да се храни. Например, ако пасе трева или да се храни с тревно сено, използвайте овесена или пшеничена плява като алтернатива. Ако конят ви се храни с люцерново сено, използвайте люцернова плява. В случай че е трудна за дъвчене и преглъщане, накиснете я в топла вода, за да омекне преди да нахраните коня.

  1. Давайте достатъчно храна, но не прекалено много.

Болен или ранен кон има нужда от внимателно разпределение на приема на калории. Има две основни ситуации, с които трябва да сте наясно:

  • Кон с нараняване, се оставя да почива в бокса. В тези ситуации трябва да се уверите, че конят няма да натрупа наднормено тегло поради обездвижване и прехранване. Наднорменото тегло ще се отрази зле на нараняването, особено ако е травма на крака или на друга кост. Освен това прехранването ще превъзбуди коня, когато е затворен и това може да доведе до повторно нараняване.

Най-добрата храна за коне е сено с умерено до добро качество, ниска доза витаминни и минерални добавки, сол за близане и вода. Осигуряване на възможности за избор на сено ще донесе разнообразие на коня.

  • Болен кон или кон с тежко нараняване (включително изгаряне) В тези случаи най-важното е да накарате коня да се храни (отказът от храна може да е сериозен проблем) и да се спре загубата на тегло. Болен или тежко ранен кон, който губи тегло не е в състояние да започне лечението. Ако конят не яде, това означава, че общото му състояние е влошено, което забавя процеса на възстановяване и го излага на риск от допълнително заболяване.
  1. Как да накараме конят да се храни, ако отказва и трябва ли ?
  • Уверете се, че можете да облекчите болката, тъй като тя е едно от нещата, които убиват апетита му. Обсъдете метод за облекчаване на болката с ветеринаря.
  • Не слагайте лекарства в храната на коня – повечето лекарства не са особено приятни на вкус, така че изчакайте коня да се нахрани и му дайте лекарствата с помощта на ябълково пюре, например.
  • Ако конят ви не яде нормалната си храна, опитайте да прибавите някои неща, като: трици, мед, меласа, ябълково пюре, настърган морков или ябълка, бирена мая, люцернова плява
  • Внимавайте, когато прибавяте сол. Ако пресолите храната, конят ви няма да я яде, така че не прекалявайте и опитайте с храни без добавена сол, за да видите дали това ще подобри апетита му.
  • Уверете се, че хранилката е поставена така, че конят да може да я достигне. Например, ако конят има болезнено нараняване на предните крака, повдигнете хранилката леко, заради натиска, който коня трябва да прилага върху краката си, за да яде.
  • Позволявайте на коня да пасе, когато това е възможно. За коне, които не се хранят, времето, което прекарват в паша е достатъчно за стимулиране на апетита, така че те ще ядат това, което им давате.
  • Давайте малки порции, но по-начесто и отстранявайте неизядената храна на всеки 2 часа.

Ако нито една от тези стратегии не проработи и конят не се храни, свържете се с ветеринар и обсъдете наличните варианти за хранене црез сонда.

  1. Уверете се, че храната съдържа всичко, от което конят има нужда.

Балансираното хранене е от съществено значение за възстановяването на коня от болест или нараняване. Протеините и определени витамини и минерали са изключително важни за подпомагане възстановяването на болно животно, както приема на правилното количество калории. Ако конят ви изяжда малко количество храна всеки ден, менюто му трябва да е балансирано, така че потребностите му от хранителни вещества да бъдат удовлетворени с храната, която приема. Това включва добавки, богати на протеин, концентрирани витаминни и минерални добавки, и високоенергийни мазнини и зърнени храни за удовлетворяване на потребността от калории.

  1. Специално за коне, пострадали от изгаряне. Тежките изгаряния са причина за:
  • Ускорен метаболизъм на мазнините
  • Разрушаване на протеините в тялото
  • Увеличена употреба и отделяне на витамините С и В

Така че потребностите на кон с тежко изгаряне от тези хранителни вещества, както и от течности и калории може да се увеличи до 100 % над нормалните нужди.

Храната на такива коне трябва да бъде:

  1. Богата на протеини (14-16%).
  2. Богата на мазнини (7-10%).
  3. Подсилена с витамини и минерали, включително витамин Е, С и витамини от група В.

Ако не сте сигурни как да започнете да храните болен или ранен кон, потърсете помощ от професионалист. Ако храните коня неправилно, когато е болен или ако не разберете, че той има специални потребности, може да забави възстановяването, да се потисне имунитета му и така да го изложите на допълнителни заболявания и инфекции.

Из „Наръчник за здравето на коня”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име