Как Япония стана гигант в развъждането на коне

0
2988

Към доминиращите сили в конните състезания – Европа и Северна Америка, вече се присъединява и Япония.

По данни подадени от Японската състезателна асоциация (JRA), през последните десетилетия островът „изби рибата” като задмина САЩ, Франция и Ирландия, по производството на състезателни коне (50 000 за 2016) и е привлякла на хиподрумите повече от 6 милиона души.

Залаганията също са се увеличили и за 2015 год. е било изчислено, че  Япония е събрала 22,5 билиона долара от залагания.

„Индустрията създадена от конните надбягвания става все по-голяма и по-голяма” – казва треньорът Мицу Накучида. ”В Япония има крупни бизнесмени, които купуват много жребци и кобили от цял свят. Броят им расте с всяка изминала година”.

Накучида, който е търгувал с коне в Англия, Ирландия и Калифорния, преди да се върне в Япония, казва, че голяма заслуга за неговия успех имат именно внесените от него бегови коне и особено един.”Смятам, че Sunday Silence промени картинката в Япония през последните 15-20 години. Вече няма нужда да внасяме толкова много жребци. Той беше шампиона на Америка и за последните 10 години е шампион на годината на острова. Негов е Deep Impact, който е най-важния жребец в цяла Япония в момента.”

Американският жребец Sunday Silence печели Кентъки дерби (Kentuky Derby) и Прикнес Стейкс (Preakness Stakes) през 1989, но не успява да отнесе Тройната корона, завършвайки втори на Белмонт Стейкс (Belmont Stakes), но пък печели Бридърс Къп Класик (Breeders Cup Classic). Представянето му на японските коневъди оказва голямо влияние за бъдещите поколения, най-вече с Deep Impact, който става първия кон за последните 11 год, който печели Тройната корона на Япония през 2005 г.

„Големите играчи в Европа и Америка изпращат доказали се кобили за Deep Impact, което води до раждането на поколение от шампиони” Обяснява Накучида, който е убеден, че Deep Impact е най-известния жребец в момента.

Големият успех на състезанията с коне в Япония, обаче, нямаше да е същия без другата жизненоважна съставка – феновете.

Като цяло, залаганията на острова са забранени от закона, но има няколко изключения, които включват конните надбягвания ,колоезденето, състезанията с моторни лодки и други пистови моторни спортове.

През 2016 за пръв път на запалянковците бе позволено да залагат на надбягвания провеждани в държави различни от Япония.

Генерираната печалба се инвестира обратно в наградните фондове на JRA и се спомагат коневъдите и собствениците на коне. Това е помогнало на държавата да създаде един от най-богатите състезания в света и днес Купа Япония дава 5,6 милиона долара като награден фонд, като само 2,6 милиона отиват за победителя.

Според треньора Накучида, парите са главния движещ фактор за развитието на състезателната индустрия с коне. Островът наистина инвестира много, но и връща голяма част от вложеното.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име